Kaffe-Pannacotta med Chokladsås


6 portioner
Ingredienser:
- olja, att pensla med
- 6 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång
- ¾ dl farinsocker
- 2 tsk snabbespressokaffe, upplöst i 4 msk vatten
- 2 tsk gelatinpulver
Sås:
- 1½ dl kaffegrädde
- 55 g mjölk- eller mörk blockchoklad, smält

Tillagning:
- Pensla 6 stycken 1 ½ dl stora formar lätt med olja. Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner de svarta fröna i grädden. Tillsätt vaniljstång och socker och värm på svag värme tills det nästan kokar. Sila över grädden i en värmefast skål och ställ undan den.
- Häll kaffet i en liten, värmefast skål. Strö över gelatinpulveroch låt stå i 5 minuter, eller tills blandningen är svampaktig. Ställ skålen över en kastrull med sakta sjudande vatten tills gelatinet är upplöst.
- Rör ner lite av den undanställda grädden i gelatinblandningen och rör sedan ner blandningen i resten av grädden.
- Fördela smeten mellan de smorda formarna och ställ att svalna. Ställ in formarna i kylskåpet i 8 timmar, eller över natten.
- Till såsen: Häll en fjärdedel av grädden i en skål och rör ner den smälta chokladen. Rör gradvis i resten av grädden.
- När pannacottan ska serveras doppar man formarnas bottnar som hastigast i varmt vatten och stjälper upp dem på 6 desserttallrikar. Häll chokladgrädde runt omkring. Dekorera med kakao och chokladströssel.


skriven
Yummie!