Diskussionen kring Introversion idag

Diskussionen kring introvert/extrovert och hur samhället underskattar introverta har varit väldigt aktuell under en längre tidsperiod nu. Susan Cain var den som startade diskussionen med den bästsäljande boken Tyst – de introvertas betydelse i ett samhälle där alla syns och hörs. Den svenska författaren Linus Jonkman har också skrivit en bok om introversion som heter Introvert: den Tysta Revolutionen. Både Jonkman och Cain belyser situationen för introverta i ett extrovert samhälle, samtidigt är de båda helt överens om att introverta egenskaper behövs för att skapa en balans i världen.

Nu så kanske ni inte har någon aning om vilka dessa två är (...eller också så har ni det - Vad vet jag?). Men någon som väldigt många känner till är förstås Clara Henry. Hon är framgångsrik youtuber, har varit programledare för Melodifestivalen, har skrivit en bok, är en förebild för många... och är introvert (Se hennes video om det här). Om du söker på introvert på Youtube så kommer det upp över 200 000 resultat, alla om introversion och hur det är att leva som introvert.

Vad har då allt detta egentligen för betydelse? Jo, det normaliserar introverta egenskaper. Att skapa rättvisa och jämlikhet börjar med att uppmärksamma orättvisan. För att göra introvert lika normalt som extrovert, måste man vara medveten att i samhällets ögon idag är extrovert mer normalt än introvert.

Kommentera här: