2 Introverta Böcker

 
Quiet: The power of introverts in a world that won't stop talking
av Susan Cain
 
Betyg: 5/5
 
Åtminstone en tredjedel av befolkningen är introvert - det handlar om dem som hellre lyssnar än pratar, som uppfinner och skapar men ogillar att marknadsföra sig själva, de som hellre jobbar på egen hand än brainstormar i grupp. Introverta beskrivs ofta som tysta eller blyga och underskattas lätt i en värld där allt mer handlar om att höras och synas - trots att varken gravitationsteorin, Google eller Vincent van Goghs solrosor skulle finnas utan dem. (källa: Bokus.se)
 
För mig, som är superintresserad i introversion och allt vad det innebär, så är detta en alldeles fantastisk bok! Den är djupgående och intresseväckande med referenser till flera olika psykologiska och sociologiska experiment. Den är väldigt vetenskaplig, vilket också syns på språket som används. Det var utmanande att läsa den (särskilt eftersom jag gav mig på den på engelska), men också lärorikt. Vilka revolutionerande insikter jag fick! Jag planerar att läsa den igen, för som vilken vetenskaplig text som helst, behövs den kanske läsas två gånger för att man verkligen ska uppfatta allt viktigt. Jag vill påstå att denna främst är riktad till de som har ett stort intresse för introversion, är man bara lagom intresserad så rekommenderar jag nästa bok som jag tar upp. Och om du vill ha en liten mjukstart så föreslår jag att du lägger 20 minuter på att se Susan Cains TED Talk!
 
 
 
Introvert: Den tysta revolutionen
av Linus Jonkman
 
Betyg: 4/5
 
Tänker du först och talar sen eller talar du först och tänker sen? Blir du besvärad när expediter kommer fram till dig i affären eller tycker du bara att det är trevligt? Är du mest kreativ när du arbetar ensam eller när du arbetar i grupp?

I vår tid verkar "utåtriktad och flexibel" vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel. (källa: Bokus.se)
 
Som jag skrev tidigare så är denna boken lite mer lättsam än Quiet och den är mer trivsam och rolig. Det är inte alls lika ansträngande att läsa den, vilket förstås ger den pluspoäng. Samtidigt är den inte jättedjupgående. Denna boken är precis som den förra väldigt intressant och läsvärd!
 
 
Om du tycker introversion är tillräckligt spännande (vilket du förstås tycker!), så föreslår jag att du läser båda böckerna eftersom de ger olika perspektiv och fokuserar på lite olika saker inom introversion. 
 

Skriv gärna en liten kommentar om du känner för det. Jag skulle bli superglad!
Följ mig på instagram: photoeclectic
Kontakta mig på photoeclectic.se@gmail.com

Kommentera här: