Det här med Självporträtt

Den senaste tiden har jag emellanåt fått för mig att ta lite självporträtt, men varenda gång slås jag av hur svårt och komplicerat det är! Samtidigt som det också är väldigt lärorikt. I detta inlägget tänkte jag därför lista fördelar och nackdelar med självporträtt, främst för aspirerande fotografer (alltså mig själv), men också kanske för de som vill bli modeller(?). Dessutom bjuder jag på några mer eller mindre bra självporträtt.

 
 
Nackdelar med självporträtt:
  1. Det är så fruktansvärt jobbigt! Jag ställer upp kameran på stativet, ställer eller sätter mig där jag tänkt, inser att hela mitt huvud INTE kommer med i bilden och måste gå fram till kameran och vinkla den rätt. Efter detta går jag tillbaka och ställer mig, antagligen har jag nu vridit kameran för mycket eller också så står jag inte som jag gjorde innan, så jag måste börja kludda igen. Och såhär går det till varenda gång jag ställer mig eller sätter mig på ett nytt ställe.
  2. Det tar lång tid och är opraktiskt, på grund av ovanstående anledningar.
  3. Åtminstone som den som är van att stå bakom kameran så blir man oerhört självmedveten och självkritisk… Ser jag ut såhär i verkligheten? Vad gör jag egentligen med min mun? Osv, osv.
 
 
 
Fördelar med självporträtt:
  1. Det är lärorikt. Jag får insight i hur min syster känner sig när jag bossar runt henne och även får jag kanske en mer konkret känsla av HUR jag ska förklara vad Nelly ska göra, aka bättre sätt att bossa runt henne.
  2. Jag behöver inte en modell (Nelly) så fort jag vill prova något nytt, utan jag använder mig själv… även om det är lite svårare.
  3. Jag blir (förhoppningsvis) lite mer bekväm med mig själv och lär mig hur jag bäst ser bra ut på bilder. Detta kanske inte är det viktigaste för att bli fotograf, men det är bra för mig som person.
 
 
 
Så slutsatsen på det hela är: Ta självporträtt! Det är jobbigt, men du tränar också din fotograferande muskel. Kanske blir du missnöjd med dina självporträtt denna gången, men nästa gång blir de bättre!

Vad tyckte du om detta inlägget? Vill du ha fler liknande inlägg?
Skriv gärna en kommentar, och kom med tips på vad du vill att jag ska skriva om!
 
Följ mig gärna på Instagram där bilderna kommer lite oftare än här😉: PhotoEclectic & Elisaaa99
 
 
 
 


1 Joanna-livet med Aspergers syndrom:

skriven

Så fina bilder

Svar: Tack!
Elisa Lagerstedt

Kommentera här: