Extroversion & Introversion i Olika Tider

 
Extroversion har inte alltid varit idealet och normen. Ända fram tills 60-talet var faktiskt det introverta normen. Det var under denna tiden som det kom uttryck som "tala är silver, men tiga är guld" och "låt maten tysta mun". Men sen svängde idealet, när samhället blev ett kommersiellt samhälle. Då blev det plötsligt väldigt viktigt med karisma och charm. Ungdomskulturen uppstod och begreppet tonåring kom. Samhället blev plötsligt livligare när Rolling Stones, Beatles och Elvis uppmanade människor att vara sig själva. Individen blev centrum i det nya samhället. Man skulle stå för sina åsikter och skrika ut dem så ofta och så högt som möjligt. Extroversion blev idealet.

I filmer och serier syntes allra mest extroverta karaktärer, ett exempel på detta är tv-serien Vänner från 90-talet där det endast finns sociala karaktärer vars hela tillvaro bygger på att vistas tillsammans och konstant vara sociala.

Men nu verkar samhället börja gå i en mer introvert riktning. Linus Jonkman berättar att han tycker sig se tendenser till en tyst revolution… I filmer och serier börjar fler introverta karaktärer dyka upp igen, bland annat Napoleon i filmen Napoleon Dynamite från 2004 och de allra flesta karaktärerna i tv-serien Big Bang Theory. Ett väldigt tydligt exempel på hur idealen har varierat i samhället och hur detta har synts i filmens värld är Batman. På 40-talet var Batman en ensam hämnare som spenderade hela sin tid på att skjuta och döda skurkar. På 60-talet när extrovert var idealet var också Batman extrovert, han var en ledig, social och lekfull karaktär som bjöd på sig själv. De nya Batman filmerna har nu återgått till en mer tystlåten och fåordig Batman. Batman är återigen introvert!

Linus Jonkman säger att idealen svänger, helt enkelt för att båda personlighetstyper behövs.


Kommentera här: