Att vara Introvert i ett Extrovert Samhälle

 
I dagens samhälle främjas det sociala och människor med väldigt öppna personligheter. Samhället har anpassat sig för denna typ av personlighet. Man förväntas vilja hitta på saker hela tiden: att alltid följa med på sociala evenemang istället för att vara hemma och ta det lugnt. Men, det finns faktiskt de som föredrar att hålla en låg profil och som föredrar hemmets lugna vrå. Och dessa människor är inte konstiga eller annorlunda, de är introverta. Nästan hälften av jordens befolkning är faktiskt introverta och jag är en av dem.

Att så stor andel av jordens befolkning trots allt är introverta är inte särskilt uppenbart i hur samhället är uppbyggt och i de normer som finns. Samhället är anpassat för extroverta personligheter. Man uppfattas som tråkig när man inte vill hitta på saker hela tiden. Föräldrar är oroliga för sina barn om de inte har jättemånga kompisar och istället hellre leker själva. På samma sätt är skola och arbetsplatser uppbyggda för det extroverta idealet. Stor fokus läggs på grupparbete och samarbeten som allra mest bygger på individers sociala kompetens.  

 

 

Som introvert själv har jag haft egna upplevelser där människor reagerat på min introversion. Under  låg- och mellanstadiet hade jag flera lärare och andra vuxna i min omgivning som var väldigt bekymrade över att jag var så tyst. Varför vägrade jag räcka upp handen i klassrummet? (Bör också nämnas att utöver att vara introvert är jag också extremt blyg. Läs gärna min text om att vara blyg här!)

Det finns många fördomar om introverta människor. De antas vara blyga, ledsna, känna sig ensamma eller helt enkelt inte tycka om människor. Självklart kan man vara allt detta som introvert, men man är det inte i större utsträckning än andra. Att vara introvert innebär kort att man föredrar platser och situationer med låg yttre stimulation.

 

 

Förra veckan skapade jag ett instagram-konto för PhotoEclectic, där jag förhoppningsvis mer regelbundet kommer lägga upp bilder! Så följ jättegärna den här eller sök på photoeclectic. Ni får också gärna följa mitt vanliga instagram-konto: elisaaa99.

Kommentera här: