Kaffe-Pannacotta med Chokladsås

 
 
6 portioner
 
Ingredienser:
  • olja, att pensla med
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • ¾ dl farinsocker
  • 2 tsk snabbespressokaffe, upplöst i 4 msk vatten
  • 2 tsk gelatinpulver
Sås:
  • 1½ dl kaffegrädde
  • 55 g mjölk- eller mörk blockchoklad, smält
 
 
Tillagning:
  1. Pensla 6 stycken 1 ½ dl stora formar lätt med olja. Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner de svarta fröna i grädden. Tillsätt vaniljstång och socker och värm på svag värme tills det nästan kokar. Sila över grädden i en värmefast skål och ställ undan den.
  2. Häll kaffet i en liten, värmefast skål. Strö över gelatinpulveroch låt stå i 5 minuter, eller tills blandningen är svampaktig. Ställ skålen över en kastrull med sakta sjudande vatten tills gelatinet är upplöst.
  3. Rör ner lite av den undanställda grädden i gelatinblandningen och rör sedan ner blandningen i resten av grädden.
  4. Fördela smeten mellan de smorda formarna och ställ att svalna. Ställ in formarna i kylskåpet i 8 timmar, eller över natten.
  5. Till såsen: Häll en fjärdedel av grädden i en skål och rör ner den smälta chokladen. Rör gradvis i resten av grädden.
  6. När pannacottan ska serveras doppar man formarnas bottnar som hastigast i varmt vatten och stjälper upp dem på 6 desserttallrikar. Häll chokladgrädde runt omkring. Dekorera med kakao och chokladströssel.
 
 

Kommentera här: