Extroversion & Introversion i Olika Tider

 
Extroversion har inte alltid varit idealet och normen. Ända fram tills 60-talet var faktiskt det introverta normen. Det var under denna tiden som det kom uttryck som "tala är silver, men tiga är guld" och "låt maten tysta mun". Men sen svängde idealet, när samhället blev ett kommersiellt samhälle. Då blev det plötsligt väldigt viktigt med karisma och charm. Ungdomskulturen uppstod och begreppet tonåring kom. Samhället blev plötsligt livligare när Rolling Stones, Beatles och Elvis uppmanade människor att vara sig själva. Individen blev centrum i det nya samhället. Man skulle stå för sina åsikter och skrika ut dem så ofta och så högt som möjligt. Extroversion blev idealet.

I filmer och serier syntes allra mest extroverta karaktärer, ett exempel på detta är tv-serien Vänner från 90-talet där det endast finns sociala karaktärer vars hela tillvaro bygger på att vistas tillsammans och konstant vara sociala.

Men nu verkar samhället börja gå i en mer introvert riktning. Linus Jonkman berättar att han tycker sig se tendenser till en tyst revolution… I filmer och serier börjar fler introverta karaktärer dyka upp igen, bland annat Napoleon i filmen Napoleon Dynamite från 2004 och de allra flesta karaktärerna i tv-serien Big Bang Theory. Ett väldigt tydligt exempel på hur idealen har varierat i samhället och hur detta har synts i filmens värld är Batman. På 40-talet var Batman en ensam hämnare som spenderade hela sin tid på att skjuta och döda skurkar. På 60-talet när extrovert var idealet var också Batman extrovert, han var en ledig, social och lekfull karaktär som bjöd på sig själv. De nya Batman filmerna har nu återgått till en mer tystlåten och fåordig Batman. Batman är återigen introvert!

Linus Jonkman säger att idealen svänger, helt enkelt för att båda personlighetstyper behövs.


"If you're searching for that one person..."

"... that will change your life, take a look in the mirror."
    - Unknown
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Diskussionen kring Introversion idag

Diskussionen kring introvert/extrovert och hur samhället underskattar introverta har varit väldigt aktuell under en längre tidsperiod nu. Susan Cain var den som startade diskussionen med den bästsäljande boken Tyst – de introvertas betydelse i ett samhälle där alla syns och hörs. Den svenska författaren Linus Jonkman har också skrivit en bok om introversion som heter Introvert: den Tysta Revolutionen. Både Jonkman och Cain belyser situationen för introverta i ett extrovert samhälle, samtidigt är de båda helt överens om att introverta egenskaper behövs för att skapa en balans i världen.

Nu så kanske ni inte har någon aning om vilka dessa två är (...eller också så har ni det - Vad vet jag?). Men någon som väldigt många känner till är förstås Clara Henry. Hon är framgångsrik youtuber, har varit programledare för Melodifestivalen, har skrivit en bok, är en förebild för många... och är introvert (Se hennes video om det här). Om du söker på introvert på Youtube så kommer det upp över 200 000 resultat, alla om introversion och hur det är att leva som introvert.

Vad har då allt detta egentligen för betydelse? Jo, det normaliserar introverta egenskaper. Att skapa rättvisa och jämlikhet börjar med att uppmärksamma orättvisan. För att göra introvert lika normalt som extrovert, måste man vara medveten att i samhällets ögon idag är extrovert mer normalt än introvert.