Start High School step 4: Start School!

Jag kom till skolan kl 7.30 (20 min innan första lektionen). Vid huvudkontoret mötte jag min counselor (Studie- och yrkesvägledare) och fick mitt schema. Skolan har ”block-schedule”, vilket innebär att alla börjar och slutar sina lektioner samtidigt.

Det var också en elev som skulle guida mig under dagen. Han kom vid slutet av mina lektioner och visade mig till nästa lektion. Med tanke på skolans storlek var det tur! Det finns fyra våningar och ingen av klassrummen var i närheten av varandra!!

Det var en spännande, men lite utmattande första dag!Start High School step 3: Evaluation-test

Jag utvärderades i spanska och matte.
 
I matte gjorde jag ett prov som innehöll många olika områden inom matten. Det tog ca 1 ½ h. Därefter rättades provet och det visade vilken nivå jag skulle vara på: Honours, Advanced College Prep eller College Prep.
 
Till spanskan skrev jag först en uppsats på en A4 om en händelse i dåtid. Sen träffade jag ”head of World Language Department”. Jag fick berätta lite om spanskaundervisningen i Sverige och sen fick jag också prata lite på spanska. Därefter bestämdes på vilken spanskanivå jag skulle placeras.

Start High School Step 2: Meeting at School

  • Strax efter ELL-utvärderingen kontaktade vi skolan och ett par dagar senare åkte vi dit för ett möte.
  • Med oss behövde vi många dokument, bland annat kontaktinformation, betyg från de 2 senaste åren, ELL utvärderingen, vaccinationspapper mm.
  • Vi träffade en counselor (studie- och yrkesvägledare). Med henne pratade vi om mina betyg, vilka ämnen jag haft under höstterminen osv. Detta i försök att utforma ett schema med de bäst anpassade ämnena och svårigheterna.
  • De ämnena alla i 10th grade läser är Engelska, Matematik, Världshistoria och NO. De flesta läser också Världsspråk. Man kan läsa franska, spanska, italienska, kinesiska, latin och teckenspråk!
  • I de teoretiska ämnena finns det 3 olika svårighetsnivåer: Honors/Advanced Placement, Advanced College Prep och College Prep.
  • Man skulle också välja ett ”roligt” ämne. Det fanns väldigt många alternativ, bland annat teater, musik, bild, foto, teknik. Jag valde foto!
  • Istället för allmän idrott som man har i Sverige så får man välja en specifik idrott. Några av möjligheterna som finns är Yoga/meditation, Pilates, Lagsport, Dans och Simning. Här valde jag simning.